Menu

HomeO tekmovanjuPravila igre

Preberite si osnovne informacije o tekmovanju in pravila za mini rokomet.

A. KATEGORIJA, ČAS IGRANJA IN VELIKOST ŽOGE

ŽENSKE

KATEGORIJA

ČAS IGRANJAVELIKOST ŽOGE     

WI (članske ekipe)

2 x 20 min56 cm

WH (2002)

2 x 15 min54 cm

WG (2007)

2 x 15 min54 cm

WF (2009)

2 x 15 min52 cm

WE (2010)

2 x 15 min52 cm

WD (2011)

2 x 15 min50 cm

WC (2012)

2 x 15 min48 cm

WB (2013) – mini rokomet (1+4)

2 x 8 min46 – 48 cm

WA (2014) – mini rokomet (1+4)

2 x 8 min46 cm

MOŠKI

KATEGORIJA

ČAS IGRANJAVELIKOST ŽOGE           

MI (1996)

2 x 20 min58 cm

MH (2002)

2 x 20 min58 cm

MG (2007)

2 X 15 min56 cm

MF (2009)

2 X 15 min54 cm

ME (2010)

2 x 15 min52 cm

MD (2011)

2 x 15 min50 cm

MC (2012)

2 x 15 min48 cm

MB (2013) – mini rokomet (1+4)

2 x 8 min46 – 48 cm

MA (2014) – mini rokomet (1+4)

2 x 8 min46 cm

B. OSNOVNE TEKMOVALNE INFORMACIJE

1.) Tekmovanje poteka po pravilih Rokometne zveze Slovenija.

2.) Zmagovalec v predtekmovanju (v skupini) je ekipa, ki osvoji večje število točk.

V primeru enakega števila točk, se odločajo o vrstnem redu rezultati medsebojnih tekem:

  • število točk v medsebojnih srečanjih
  • gol razlika v medsebojnih srečanjih
  • več doseženih golov v medsebojnih srečanjih
  • gol razlika skupaj in več doseženih golov skupno

3.) Time out

V predtekmovanju ni ekipnega “time outa”. Time out je možno uporabiti samo na finalnih tekmah.

4.) Finalna tekma

Če se finalna tekma konča z neodločenim izidom, se izvajajo sedemmetrovke in sicer:

  1. Vsaka ekipa po pet sedemmetrovk (različni igralci)
  2. V primeru ponovnega izenačenja, se izvajajo sedemmetrovke do končnega zmagovalca (sedemmetrovke lahko izvaja vedno isti igralec)

5.) Dresi

V primeru, da imata obe ekipi drese enake barve, jih mora prvo imenovana zamenjati.

6.) Zamuda in ne prihod na tekmo

V kolikor ekipa, iz neupravičenih razlogov, zamudi več kot 15 minut oz. ne pride na tekmo, izgubi srečanje z rezultatom 0:6. Če se to še enkrat ponovi, izgubi to srečanje z rezultatom 0:6 in se ekipo izključi iz nadaljnjega tekmovanja.

7.) Preverjanje identitete igralcev

Preverjanje identitete (preverjanje letnice rojstva) posameznih igralcev, se izvaja na zahtevo vodstev ekip in ga opravijo sodniki pred tekmo. Igralec se lahko identificira samo z potnim listom ali osebno izkaznico. V kolikor igralec/ka nima ustreznega dokumenta za identifikacijo, le ta ne more pričeti tekme, razen v primeru dogovora vodje ekipe z glavnim sodnikom, da dostavijo osebni  dokument v roku 30 minut po končani tekmi in se takrat opravi identifikacija. Če se dokaže, da igralec ne ustreza kategoriji v kateri je tekmoval, se igralec/ka izključi iz nadaljnjega tekmovanja.

8.) Pritožbe

Pritožbe s pologom 100 Evrov je treba oddati v pisni obliki takoj po tekmi pri zapisnikarjevi mizi oz. eno uro po tekmi v ‘Press centru’. Vse pritožbe bo obravnavala disciplinska komisija. V primeru, da je pritožba ugodno rešena, se polog vrne.

9.) Disciplinski ukrepi (na igriščih, ob igrišču)

Vodstvo tekmovanja oz. disciplinska komisija ukrepa v primeru pritožb, disciplinskih prekrških, oz. v primeru nešportnega obnašanja (pretep, razgrajanje, itd.) igralcev ali vodstev ekip, ki se zgodijo med tekmovanjem na igriščih ali izven njih.
V primeru nešportnega obnašanja igralcev/k ali uradnih oseb ekipe, fizičnega napada na sodnike ali na nasprotne igralce/ke, se igralca/ko ali uradno osebo prijavi disciplinski komisiji, ki le tega lahko kaznuje z eno tekmo ne igranja, v primeru hujšega nešportnega obnašanja pa ga lahko izključi s turnirja. V kolikor se nešportno obnašanje igralca/ke ali uradne osebe, ki je bil/a kaznovan z opominom ali tekmo ne igranja ponovi, se le ta  izključi s turnirja.

Vsi udeleženci/ke turnirja se morajo držati pravil, ki prepovedujejo žoganje, kajenje in pitje alkoholnih pijač v namestitvenih kapacitetah (šole, dijaški domovi, hoteli). V primeru kršenja tega pravila, bo ekipa najprej opozorjena, v kolikor se “prekršek” zopet ponovi, se ekipa izključi s turnirja brez povrnitve stroškov.

Mladoletni igralci, morajo biti vedno v spremstvu vodje ekipe (odgovorne odrasle osebe)

10.) Medicinska oskrba / Zdravstveno  zavarovanje            

Ekipe so dolžne ob prihodu, dostaviti vodstvu tekmovanja spisek vseh udeležencev z naslednjimi podatki: ime in priimek, datum in kraj rojstva, naslov bivanja, številka osebnega dokumenta.

Vsi udeleženci turnirja morajo imeti urejeno mednarodno zdravstveno nezgodno zavarovanje, saj organizator ne prevzame morebitnih stroškov zdravljenja.

Organizator poskrbi, da je na vsakem igrišču medicinsko osebje, katero poskrbi za nujno medicinsko pomoč v primeru poškodbe, ki nastanejo v času tekmovanja.

Vsi udeleženci sodelujejo na prireditvi na lastno odgovornost. Organizator ne prevzema odgovornost za nepredvidene dogodke pred, med in po končanem turnirju.

11.) Drugo

V primeru premajhnega števila prijavljenih ekip v posamezni kategoriji se lahko organizator odloči za združitev dveh kategorij.

PRAVILA ZA MINI ROKOMET

Pravila za to starostno kategorijo temeljijo na pravilih Mednarodne rokometne zveze (IHF) in Rokometne zveze Slovenije – tekmovanja mladih.

Zaradi kvalitetnejše in » čistejše » igre, želimo, da ekipe (trenerji) upoštevajo naslednja priporočila v igri: osebna obramba, prepoved fauliranja branilcev z objemanjem oz. držanjem napadalca brez žoge.

Pravilo 1 – Igrišče

Tekmovanje poteka v šolski telovadnici, dimenzija igrišča je cca. 28m x 15m.

Pravilo 2 – Igralni čas

Igralni čas je 2 x 8 minut. Odmor med polčasoma traja 4 minute.

Pravilo 3 – Vrata

Velikost vrat je 300 cm x 180 cm.

Pravilo 4 – Žoga

Kategorija 2013 igra z žogami obsega 48 cm, številka 0. Kategorija 2014  lahko igra, z dogovorom obeh trenerjev, z žogami obsega 46 cm, številka žoge 00. Žoga mora biti izdelana iz mehkih materialov z dobrim oprijemom

Pravilo 5 – Moštvo

Ekipo sestavlja do 8 igralcev. Na začetku tekme mora imeti vsaka ekipa na igrišču 5 igralcev, eden od njih je vratar.

Pravilo 6 – Oprema

Igralci moštva, ki igrajo, morajo nositi enotne drese in hlačke, ki se po barvi jasno ločijo od nasprotnikovih. Ekipa lahko igra tudi z markirnimi majicami.

 

Pravilo 7 – Izključitve

Izključeni igralec se lahko vrne v igro takoj ko nasprotna ekipa doseže zadetek. Izključitev lahko traja največ 1 minuto.

Pravilo 8 – Začetek igre

Začetni met izvaja na začetku igre vratar ekipe, s podajo iz vratarjevega prostora, ki ob žrebu izbere žogo; druga ekipa ima pravico, da izbira stran. Če ena ekipa pri žrebu izbere stran, ima nasprotna ekipa začetni met. Žrebanje opravita sodnik in predstavnika ekip. Na začetku drugega polčasa ekipi menjata strani, začetni met pa ima druga ekipa (vratarjev met).

 Pravilo 11 – Prekrški in nešportno obnašanje

A. V želji, da bi se igral čim bolj » čist« rokomet NI dovoljeno v obrambi:

·     da igralec nasprotniku, ki drži žogo, le-to iztrga ali izbije iz rok,

·     da igralec nasprotnika z žogo objema,

–          da igralec drži napadalca brez žoge

–          da se igralec zaleti ali skoči na napadalca.

V nameri preprečitve preigravanj in strelov na gol so dovoljeni v obrambi naslednji » prekrški »:·

–  obrambni igralec s rokami vzpostavi telesni kontakt z nasprotnikom » roka-bok » ,

– obrambni igralec z izrivanjem kontrolira in spremlja napadalca ( NE poriva )·

Pravilo 12 – Druga posebna pravila

a. Ekipe morajo uporabljati individualno (osebno) obrambo, tako da je vsak igralec zadolžen za spremljanje svojega napadalca po celotni igralni površini. V kolikor ekipe ne spoštujejo tega pravila, jih sodnik najprej opozori, če še vedno vztrajajo v nedovoljeni obrambni formaciji  (conski načini branjenja), pa sodnik z izključitvijo uradne osebe moštva (trenerja), ki je uporabljalo consko obrambo, kaznuje moštvo.

b. Če sodnika izključita uradno osebo, sme le ta ostati na klopi za igralce in uradne osebe, moštvo pa igra eno minuto z igralcem manj – Pravilo 8.

c. Po zadetku se igra nadaljuje brez začetnega meta, s podajo vratarja iz vratarjevega prostora. V kolikor je igralec, ki žogo sprejema v neposredni bližini svojega vratarjevega prostora, mora obrambni igralec dopustiti neoviran sprejem žoge po podaji vratarja.

d.Pri izvajanju prostega meta mora biti igralec, ki ga izvaja, oddaljen vsaj 2m od vratarjevega prostora; podati mora v polje.

e. Obe ekipi se morata pred začetkom tekme in po njej pozdraviti med seboj.

Copyright © Eurofest 2022. All rights reserved.